Wielkanocny wystrój kuchni i jadalni – obrusy, serwety, bieżniki, zazdrostki

Wielkanoc to szczególny czas, który spędza się głównie w gronie rodziny. Bardzo ważne jest wówczas przede wszystkim uroczyste śniadanie w Niedzielę Wielkanocną – powinno ono przebiegać bez żadnych zakłóceń. Z tego powodu bardzo ważny okazuje się wystrój stołu, przygotowywanego na tę okazję. Warto zwrócić uwagę na to, że stół zawsze jest centralnym elementem w jadalni oraz kuchni.

Z tego powodu trzeba bardzo dbać o to, by z jednej strony przykuwał uwagę gości, z drugiej natomiast stanowił spójną całość z resztą pomieszczenia. Polecanymi kolorami, które na pewno sprawdzą się w czasie świąt wielkanocnych, są zieleń, biel oraz żółć. To właśnie je powinno się wykorzystywać przy dekorowaniu stołu. Warto też postawić na stole świeże kwiaty (jeśli oczywiście w domu nie ma zwierząt, na które rośliny mogłyby w jakikolwiek sposób niekorzystnie wpłynąć) lub wybrać obrusy czy serwetki z motywem kwiatowym.

Nieodzownym atrybutem świątecznym są też gałązki bazi. Warto, by wszystkie nakrycia były dobrze przemyślane, by mogły doskonale podkreślać niepowtarzalny klimat wielkanocnych chwil w rodzinnej atmosferze. Najlepiej, jeśli pojawią się tam pogodne barwy z ciekawymi, optymistycznymi motywami, nawiązującymi tematycznie do świąt. Dobrym wyborem okaże się biały obrus, który swoim uniwersalnym, a jednocześnie eleganckim wyglądem, będzie stanowił doskonałą bazę dla innych akcesoriów.

Wówczas świetnie sprawdzą się także białe nakrycia, które mogą być jednak wzbogacone jakimś delikatnym, najlepiej linearnym wzorem.